De 10 voordelen van het gebruik van microservices in jouw bedrijf
Apr 04, 2023Introductie
In een huidige economie moet je als modern bedrijf in staat zijn om snel te reageren op de behoefte van klanten. Als we het hebben over bedrijven waar technologie een onderscheidende factor is, wordt wendbaarheid steeds belangrijker. Een software-architectuur die de onderneming in staat stelt snel op de markt te reageren is dus essentieel.
Wat zijn microservices?
Microservices zijn een variant op de service georiënteerde architectuur (SOA), een architectuurstijl waarbij toepassingen worden ontleed in gekoppelde diensten, wat een toenemende modulariteit biedt, waardoor toepassingen gemakkelijker te ontwikkelen, testen, implementeren en, vooral, te wijzigen en te onderhouden zijn.
Elke microservice is opgebouwd rond specifieke bedrijfs processen, zoals facturering, klantenservice of gebruikersinterface. Het implementatieproces van de service wordt onafhankelijk en automatisch, waardoor het continue leveren van updates mogelijk wordt, zelfs in grote en complexe systemen. Anders dan bij de traditionele monolithische architectuur, is de microservices architectuur een benadering waarbij de applicatie wordt gestructureerd door middel van verschillende kleine autonome services die samenwerken. In de praktijk betekent dit dat een systeem wordt ontwikkeld in kleine onderdelen, microservices genoemd, die meestal in containers worden geplaatst. Elke container is een geïsoleerde en onafhankelijke omgeving, met code, binaries, bibliotheken en wat er verder nog nodig is. Hierdoor kan de ontwikkelaar bijvoorbeeld gemakkelijker werken met verschillende soorten programmeertalen binnen hetzelfde systeem.
Aan de andere kant hebben we de ontwikkeling van systemen en software op basis van monolithische architectuur. In dit model zijn de onderdelen van het systeem allemaal van elkaar afhankelijk. Zij zijn ontworpen om te allen tijde samen te werken. Als de ontwikkelaar veranderingen moet aanbrengen in slechts enkele onderdelen van het systeem, zal hij noodzakelijkerwijs het systeem als geheel moeten bijwerken. Door zijn kenmerken is de microservices-architectuur in de loop der jaren vrij populair geworden.
Met microservices wordt de code opgedeeld in onafhankelijke services die draaien als afzonderlijke processen. De output van de ene service wordt gebruikt als input voor een andere in een samenspel van onafhankelijke services. Een bijzonder nuttig sjabloon voor bedrijven die geen vooraf bepaald idee hebben van de verscheidenheid aan apparaten die hun apps zullen ondersteunen.
10 voordelen van microservices voor uw bedrijf
Hier zijn enkele van de voordelen waarvan de organisatie zal profiteren wanneer je overstapt op microservices.
1. Verhoogde veerkracht
Met microservices wordt de volledige applicatie gedecentraliseerd en ontkoppeld in services die fungeren als afzonderlijke entiteiten. In tegenstelling tot een monolithische architectuur, waar een bug in de software gevolgen heeft voor meer dan één dienst of functie, is er een minimale impact in geval van storingen. Zelfs wanneer meerdere systemen worden gedownsized voor onderhoud, zullen de gebruikers daar niets van merken. Met onafhankelijke diensten, als een bepaald onderdeel van het systeem faalt, is het mogelijk om het probleem te isoleren zonder dat de applicatie als geheel crasht.
2. Technologische onafhankelijkheid
Omdat diensten los gekoppeld zijn, is het mogelijk dat specifieke technologieën voor elke taak worden gebruikt. Bijvoorbeeld, als een deel van het systeem betere prestaties nodig heeft, is het mogelijk om een specifieke technologie alleen in dat deel te gebruiken. Op dezelfde manier kunnen we ook nieuwe technologieën sneller en met minder risico gaan gebruiken.
3. Eenvoudig in gebruik nemen en snellere updates
Dankzij de mogelijkheid om onafhankelijk wijzigingen aan te brengen in een dienst, wordt het uitrollen van software veel eenvoudiger en flexibeler. Hierdoor kan nieuwe functionaliteit sneller aan gebruikers beschikbaar worden gesteld. De monolithische aanpak van applicatieontwikkeling leidt tot tragere reacties. Microservices zorgt voor frequentere en snellere updates. Dit zorgt voor snellere feedback van gebruikers en investeringsaanpassingen door het business team.
4. Verbeterde Schaalbaarheid
Schaalbaarheid is het belangrijkste aspect van microservices. Aangezien elke dienst een afzonderlijke component is, kun je een enkele functie of dienst uitbreiden zonder de hele applicatie te moeten schalen. Business-kritische diensten kunnen over meerdere servers worden ingezet om de beschikbaarheid en prestaties van een dienst te verhogen zonder de prestaties van andere diensten te beïnvloeden.
5. Snellere time-to-market
Omdat microservices werken met gebundelde diensten, hoef je niet je hele codebase te herschrijven om een functie toe te voegen of te wijzigen. Je brengt alleen wijzigingen aan in een specifieke service. Door applicaties te ontwikkelen in kleinere incrementen die onafhankelijk van elkaar testbaar en implementeerbaar zijn, kun je de applicatie en services sneller beschikbaar maken.
6. Eenvoudiger debuggen en onderhoud
De microservices-architectuur maakt ook het debuggen en testen van applicaties eenvoudiger. Met kleinere modules die een doorlopend test- en leveringsproces doorlopen, is de mogelijkheid om foutloze applicaties af te leveren sterk verbeterd. Bovendien, met kleinere, onafhankelijke code bases in elke service, worden de teams die verantwoordelijk zijn voor elke microservice efficiënter door gericht te werken aan een specifiek deel van het systeem.
7. Hoge beschikbaarheid
Beschikbaarheid is het vermogen van een systeem om te blijven werken, functioneren. De microservices-architectuur is gekoppeld aan hoge beschikbaarheid omdat het de mogelijkheid biedt om microservices te repliceren in overeenstemming met de belangen en doelstellingen van het systeem.
8. Redundantie voor stabiliteit & uptime
Redundantie is gerelateerd aan beschikbaarheid. Het verwijst in feite naar het vermogen van een systeem om een backup klaar te hebben voor gebruik als er iets mis gaat met het primaire systeem. De microservices architectuur maakt redundantie een zeer eenvoudige en snelle voorziening. Oplossingen op basis van microservices-architectuur hebben een hoge capaciteit om te blijven werken en beschikbaar te zijn voor hun gebruikers.
9. Schaalbaarheid
Schaalbaarheid is het belangrijkste aspect van microservices. Aangezien elke service een afzonderlijke component is, kun je een enkele functie of dienst uitbreiden zonder de hele toepassing te moeten schalen. Business-kritische diensten kunnen over meerdere servers worden ingezet om de beschikbaarheid en prestaties van een service te verhogen zonder de prestaties van andere services te beïnvloeden.
10. Continuous Delivery
In tegenstelling tot monolithische applicaties, waar toegewijde teams werken aan individuele functies zoals UX, database, server-side logica en technologielagen, maakt de microservices architectuur gebruik van cross-functionele teams om de volledige cyclus van een applicatie te behandelen in een continuous delivery model. Wanneer ontwikkelaars, operations en testteams gelijktijdig werken aan een enkele service, wordt testen en debuggen eenvoudig en onmiddellijk. Met deze incrementele ontwikkelingsaanpak wordt code continu ontwikkeld, getest en uitgerold, en kun je bestaande onderdelen gebruiken in plaats van het wiel opnieuw uit te vinden.
Conclusie
Over het algemeen kunnen we microservices definiëren als eenvoudiger te onderhouden en te beheren dan een monolithische architectuur. Door de modulaire karakteristieken bieden microservices voordelen zoals eenvoud, flexibiliteit, schaalbaarheid, beschikbaarheid, redundantie en zelfs verhoogde wendbaarheid en productiviteit. Ondanks alle hierboven opgesomde voordelen is het belangrijk dat het bedrijf zich voorbereidt op de invoering van een microservices architectuur. De bedrijfsarchitectuur moet in kaart gebracht worden. Niet allen moet hier rekening gehouden worden met nieuwe producten die men wil lanceren, maar ook met de huidige lijn om verstoringen in de productieomgeving te voorkomen.
Het implementeren van een DevOps Cultuur om te werken in cross-functionele teams is een goede manier om succesvol te zijn met microservices architectuur. In een traditionele setting zijn ontwikkelaars gericht op features en functionaliteit en houdt het operations team zich bezig met het beschermen van de productie omgeving. In DevOps is iedereen verantwoordelijk voor het leveren van services- en omgaan met storingen.
Ben je benieuwd wat NForza voor je kan betekenen om meer grip te krijgen op je software ontwikkeling?