Business Case SVB -
De spaghetticode
Lees hoe NForza heeft bijgedragen aan het onderzoek hoe machtige softwarebedrijven als Capgemini te werk gaan en waarom de overheid miljoenen euro’s betaalt voor niet werkende computersystemen.
Get in touch with our experts now!Audit voor SVB, Sociale Verzekeringsbank, Amsterdam
Zo’n vijf miljoen Nederlanders zijn voor uitkeringen zoals Kinderbijslag en AOW afhankelijk van de SVB. Deze bank stelt daarover op haar website: Wie een uitkering van ons ontvangt, is bij ons aan het goede adres. Altijd. Maar is dat wel zo?
Naast het bekende PGB debacle is er nog een item wat maar amper het nieuws heeft gehaald: De problemen van Capgemini om het ICT-systeem van onze kinderbijslag en AOW te moderniseren.
Capgemini levert software die helemaal niet blijkt te werken. Deskundigen noemen dergelijke mislukkingen ‘spaghetticode’, oftewel onleesbare software. De overheid trekt uiteindelijk de stekker uit het systeem zonder dat het maar één dag heeft gefunctioneerd. De rekeningen van Capgemini zijn wel gewoon betaald. De schade: tientallen miljoenen euro’s. Hoe kan dat?
Lees hoe NForza heeft bijgedragen aan het onderzoek hoe machtige softwarebedrijven als Capgemini te werk gaan en waarom de overheid miljoenen euro’s betaalt voor niet werkende computersystemen.
NForza - Institute for Software Quality
Door onze verbintenis met het Institute for Software Quality en bewezen trackrecord uit eerdere inspecties krijgen we de aanvraag om deel te nemen aan het technisch onderzoeksteam in deze case.
Opdracht 1: Beoordeel de kwaliteit van geschreven source code
Vanuit de SVB krijgen we de door Cap Gemini opgeleverde source code aangeleverd.
Door gebruik van inspectietools en de formele IfSQ level-2 inspectie wordt een inspectie uitgevoerd.
Daarnaast wordt op basis van het vakmanschap van onze zeer ervaren ontwikkelaars gekeken naar de inspectieresultaten en geanalyseerd hoe het geleverde aangepast kan worden om toch een werkbaar systeem geleverd te krijgen.
Opdracht 2: Geef een 'experts view' over het ontwikkelproces
Op basis van ons vakmanschap wordt gevraagd om naast de code ook een oordeel te vellen over het ontwikkelproces an sich. Hiervoor worden specificaties, geleverde ontwerpdocumenten en diverse correspondentie aangeleverd.
Resultaat:
Aan de hand van de onderzoeksresultaten heeft de rechtbank besloten om Capgemini een boete op te leggen. Na een jarenlange juridische strijd is dit geschikt voor een bedrag van tientallen miljoenen euro's
Wil je meer weten over deze case?
Of ben je het niet eens met je eigen software-leverancier en ben je benieuwd wat NForza voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op via onderstaande button. We komen graag langs om een kopje koffie met je te drinken
Get in touch with our experts now!